Kumbuna skamferet af kulturelt ritual

Kumbuna skamferet af kulturelt ritual

Heldigvis er en 2½ år gammel pige med små fletninger strittende i alle retninger ikke en typisk patient på kvindeklinikken. Men i mange dele af Afrika bliver millioner af piger som Kumbuna hvert år stadig udsat for overgreb på kønsorganerne.

Maria Hansen,  


Da Kumbuna blev indlagt på hospitalsskibet, Anastasis, i 2002 var hun blevet omskåret mindst seks gange i sit korte liv – første gang da hun var otte dage gammel.

Kumbuna’s far var progressiv – han modsatte sig det kulturelle ritual, men hierakiet af beslutningstagere i landsbyen ignorerede hans ønsker. Kumbunas farmor – som var en stærk figur i stammen, og som den lille pige var opkaldt efter – brugte sin autoritet og insisterede på, at ritualet blev gennemført.

Der blev brugt barberblade og knækket glas til at omskære den lille pige med. Såret helede hen over urinrøret, hvilket gjorde det næsten umuligt for Kumbuna at lade vandet. Fem gange prøvede man at åbne urinrøret – fem gange mislykkedes det.

Da bedstemoren døde, tog Kumbuna’s mor afsted mod byen og søgte hjælp på Anastasis, hvor Kumbuna blev indlagt. På det tidspunkt kunne hun kun tisse én dråbe om dagen – og kun når hun gik rundt. Lægerne på hospitalsskibet udførte den nødvendige operation med succes, men helingsprocessen var utrolig smertefuld for den lille pige. Heldigvis forsvandt smerterne over tid og såret helede – aldrig havde en mor været så glad, som når hendes datter gik ind på toilettet.

Kumbuna blev opereret i 2002 og ritualet (FGM – Female Genital Mutilation) blev endelig forbudt i Gambia i 2015. Desværre eksisterer FGM stadig i Gambia og selvom tilfældene bliver færre, var procentdelen af omskåret piger i 2018 helt oppe på 75 procent.

Du kan støtte Mercy Ships indsats ved at give en jubilæumsgave her på siden. På forhånd tak.

Kumbuna mødte Mercy Ships i Gambia i 2002

URL: https://www.mercyships.dk/kumbuna-skamferet-af-kulturelt-ritual/