Vi var magtesløse og græd med familien

Vi var magtesløse og græd med familien

“3-årige Cavilla havde en enorm svulst i øjet og blev opereret på hospitalsskibet i 1994,” fortæller sygeplejersken, Sonja. ”Da Cavilla og hendes mor ikke kom tilbage til skibet for at få fjernet stingene som aftalt, tog vi afsted for at finde dem.”

Maria Hansen,  

Moderen havde født endnu et barn, men kunne ikke forlade barselsklinikken, da hun ikke kunne betale de 5 dollar, det kostede at være indlagt.

”Vi betalte og tjekkede Cavillas sting; hun havde infektion i operationssåret. Vi tog moderen, Cavilla og den nyfødte med tilbage til hospitalsskibet.”

Cavilla blev indlagt og fik lagt intravenøst drop med antibiotika, men pludselig holdt hun op med at trække vejret.

”Vi genoplivede hende og lagde hende i respirator, hvorefter vi opfordrede alle på skibet til at bede for hende. Tidligt næste morgen kørte jeg sammen med en tolk moderen hjem for at forklare familien den kritiske situation og for at bede faderen om at komme.”

I nattens løb var lille Cavillas hjerte holdt op med at slå og trods alle forsøg på at genoplive hende, lykkedes det ikke. Sygeplejerskerne og lægerne var modløse og sygeplejersken Sonja var vred på Gud. ”Hvorfor skulle hun dø? Vi havde bedt og alle havde gjort deres allerbedste. Vi overlod situationen til Gud – hvorfor hjalp han ikke? 

”Vi fulgte familien tilbage til deres landsby – mange græd og alle sørgede sammen med dem.”

Sonja vendte tilbage til begravelsen. Gennem tolken forstod hun, at Cavillas far havde irettesat landsbyen for ikke at hjælpe med penge, da familien havde haft allermest brug for det, så Cavilla kunne være kommet på hospitalet. Han sagde, at en flok fremmede havde bekymret sig mere om hans datter end de havde gjort.

Hver lørdag i flere uger vendte lægerne, der havde plejet Cavilla, tilbage til landsbyen, hvor de legede med børnene, læste historier fra biblen og sang med dem. Besætningen vejledte beboerne i hygiejne og fortalte om fnat og ormeinfektion. En dag blev lægerne kaldt til høvdingens hus: Nogle af landsbyens børn var begyndt at tisse rødt.

Lægerne fandt ud af, at børnene brugte den samme flod de svømmede og legede i som toilet. Der blev taget prøver, som blev testet i hospitalsskibets laboratorium. De viste sig at være positive for parasitter.

”Vi forklarede vigtigheden af at bruge latriner og spurgte, hvor de fik deres rene vand fra. Svaret var, at deres vandpumpe havde været ude af drift i flere måneder.”

Hospitalsskibets ingeniørafdeling fandt og udskiftede den ødelagte del i pumpen og fortalte de lokale, hvordan de skulle vedligeholde pumpen ved at opkræve et lille beløb for vand og lægge pengene til side til vedligehold.

Inden hospitalsskibet forlod Benin, gav lægerne Cavillas mor en sum penge, så hun kunne starte en lille forretning. Dette gav hende økonomisk mulighed for at sende sine børn i skole.

Cavilla mødte Mercy Ships i Benin i 2001

I anledning af Mercy Ships 40 års jubilæum, kan du her på siden læse fyrre historier fra årene, der er gået. Du kan også vælge at støtte Mercy Ships med en “Jubilæumsgave” her på siden eller på MobilePay 93119. (Husk at skriv dit navn og telefonnummer i beskedfeltet (samt CPR-nummer, hvis du ønsker fradrag).

URL: https://www.mercyships.dk/vi-var-magtesloese-og-graed-med-familien/