Nødhjælp og hospitalsudstyr

Nødhjælp og hospitalsudstyr

Det var den mest ødelæggende orkan i Caribien i mere end 200 år. Vindhastigheden nåede op på 180 meter pr. sekund, og tusinder, der levede i fattigdom, blev enten slået ihjel, sårede eller hjemløse på et splitsekund.

Maria Hansen,  

Mercy Ships handler ikke alene om den enkelte patient og sygdom. Tilbage i 1998 handlede det om at genskabe familier, landsbyer og samfund efter orkanen Mitch havde hærget med ødelæggende mudderskred. Skibet ”Caribbean Mercy” var på rette tid og rette sted i forhold til den opgave.

I oktober 1998 døde mere end 11.000 mennesker i Centralamerika, og i slutningen af 1998 var endnu 11.000 savnede eller hjemløse. Broer var skyllet væk, veje ødelagte og vandforsyninger var forurenede af oversvømmelsen og mudderskred. Uofficielt var der målt til op mod 1.900 mm regn.

Som en kvinde fra Nicaragua husker: ”Jeg hørte noget, der lød som en helikopter, og så så jeg en mur af brunt mudder komme mod os. Jeg løb indenfor for at hente mine døtre på henholdsvis 10 måneder og 3 år, men der var ikke tid nok. Jeg så aldrig nogen af dem igen. Jeg var begravet i mudderet i to dage. Jeg mistede min mand, mine døtre og 35 øvrige familiemedlemmer.

Pauline var ombord på Caribbean Mercy på dette tidspunkt. Skibet havde været i Nicaragua lige før orkanen Mitch ramte. Hun husker:

”Mens Caribbean Mercy var på mission i Nicaragua i 1998, blev flere besætningsmedlemmer venner med en lægmandspræst ved navn William, hans kone og deres tre små børn. I weekenderne forlod vi skibet for at være sammen med dem i deres hjem, og vores venskab voksede. Da missionen sluttede og vi sejlede, vinkede vi farvel fra skibet. Vi planlagde at besøge dem ved førstkommende lejlighed.”

Omkring syv uger senere ramte orkanen Mitch. William boede tæt på bjergsiden af den vulkan, hvor det store mudderskred startede. Det brølede ned gennem de højtliggende beboelsesområder og begravede huse under 27 meters mudder, hvilket kostede 41 af hans familiemedlemmer livet. Mudderskredet ramte hans beboelsesområde og fortsatte 16 kilometer, hvor det dræbte omkring 3.000 mennesker.

”Mirakuløst,” genkalder William sig senere, ”delte mudderskredet sig omkring en dæmning, som Mercy Ships havde gravet i vores beboelsesområde, som derved blev skånet. Den dæmning blev en afgørende kilde til rent vand for de overlevende efter katastrofen.”

På daværende tidspunkt havde Mercy Ships og organisationen Youth with a Mission et hold med base i Nicaragua. Holdets hurtige respons sikrede livsvigtig mad og drikke til de overlevende efter mudderskredet og oversvømmelserne i hele regionen. Holdet blev i lang tid, og beslutningen om at sætte skibet Caribbean Mercys ind betød, at mere nødhjælp blev mulig – herunder livsvigtige medicinsk behandlingsudstyr til det lokale hospital.

”Det var et privilegium at være en del af et lille hold, der fløj fra skibet i USA til Nicaragua for at klargøre havnen til skibets ankomst. Det var et tårevædet gensyn, da William og hans familie mødte mig tæt på det område, der var ramt af mudderskredet. Lugten af død hang i luften,” fortæller frivillige Pauline.

Da skibet senere ankom, hjalp William os med at finde de overlevende, der havde mistet alting i katastrofen. Holdet kom med oppakning af tøj og langtidsholdbar mad – en opmuntring til de overlevende midt i deres forfærdelige tragedie. Mange besætningsmedlemmer donerede midler, som blev brugt til at købe soveunderlag og madvarer.

”På de jævnlige besøg til Nicaragua har jeg set, hvordan arrene efter mudderskredet er helet, og det robuste folk er kommet sig. De mennesker, der blev ramt af mudderskredet, har aldrig glemt hvad Mercy Ships gjorde for dem”, fortæller Pauline. ”Den hurtige respons fra Mercy Ships-holdet og Caribbean Mercys nødhjælpsindsats med medicinsk udstyr og andet materiel, står stadig klart i folkets hukommelse.”

Orkanen Mitch startede som en tropisk storm den 22. oktober 1998 og den 26. oktober havde den bevæget sig til at være en kategori 5 orkan. Vedvarende vindhastighed nåede op på 180 meter pr. sekund, mens der var vindstød på op til 200 meter pr. sekund. Det var den mest dødbringende orkan i Atlanterhavet siden 1780.

Orkanen Mitch rasede i Nicaragua i 1998, hvor Carribean Mercy kom med hjælp

Du kan støtte Mercy Ships arbejde med en jubilæumsgave her på siden eller ved at SMS’e ordet SKIB til 1245, så støtter du med 100 kr. Det koster almindelig sms-takst.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

URL: https://www.mercyships.dk/noedhjaelp-og-hospitalsudstyr/