Inkontinent efter lang fødsel

Inkontinent efter lang fødsel

En lang og traumatisk fødsel uden lægehjælp førte til, at 15-årige Jatu mistede sit barn og blev inkontinent.

Maria Hansen,  

Jatu vidste ikke præcis, hvor gammel hun var. Hun troede, at hun måske var 15 år, men hendes legesyge grin og klare pinkprikkede neglelak antydede, at hun var meget yngre.

Uanset sin alder har Jatu allerede gennemlevet nok lidelse til et helt liv. Men desværre er hendes historie ikke usædvanlig for Sierra Leones børnebrude.

Det hele startede så godt. Jatu fortæller kærligt om en mand fra landsbyen, der friede til hende. Hun blev glad og sagde ja, og hendes forældre stod for alle bryllupsforberedelserne.

Et år efter brylluppet var Jatu gravid. Graviditeten var problemfri, men fødslen var traumatiserende. Jatu var i fødsel i 24 smertefulde timer i den afsidesliggende landsby, hvor der ikke var adgang til lægehjælp. Efter en ubarmhjertig dag og nat i fødsel blev hun taget på det, der føltes som en endeløs rejse til et hospital i nabobyen. Det var der, hun endelig fødte sit døde barn.

Kort efter fødslen opdagede Jatu, at hun ikke kunne holde på vandet. På tragisk vis var hun blevet en af de hundredtusinder af afrikanske kvinder, der hvert år udvikler en obstetrisk fistula, fordi de ikke har haft adgang til fornøden medicinsk behandling i forbindelse med fødsler.

Jatu led af ekstrem inkontinens i flere måneder, men hendes svigerfar hørte, at Mercy Ship lagde til i Freetown i 2010, hvor de tilbød gratis operationer mod denne lidelse.

Jatus operation om bord på Africa Mercy var en komplet succes. Den dag hun gjorde sig klar til at vende hjem til sin landsby, samledes kvinderne om bord på Mercy Ship. Sammen fejrede de helbredelsen af Jatu og de øvrige patienter, der havde undergået vaginale rekonstruktive indgreb. Hver kvinde – ung som gammel – modtog et nyt sæt tøj for at fejre deres nyvundne liv, da de rejste hjem.

Jatu mødte Mercy Ships i Sierra Leone i 2010 

Du kan støtte Mercy Ships med en jubilæumsgave her på siden eller send en SMS med ordet SKIB til nummeret 1245, så støtter du med 100 kr. til Mercy Ships arbejde. 

URL: https://www.mercyships.dk/inkontinent-efter-lang-foedsel/