Fra dansk DSB-darling til international superhelt
Engang sad danskere ombord på den folkekære færge, Dronning Ingrid, og spiste en rød pølse til lyden af rystende kaffekopper akkompagneret af vibrationerne fra de store skibsskruer. I dag ser hverdagen en smule anderledes ud ombord på skibet. Den ikoniske storebæltsfærge har nemlig siden 2007 fungeret som hospital for Mercy Ships.
I dag går skibet under navnet Africa Mercy. Skibet er topmoderne og fuldt ekviperet med hospitalsudstyr, sengeafdelinger og hvad der ellers kræves for at drive et flydende hospital. Ombord udfører godt 450 frivillige besætningsmedlemmer fra hele verden tusindvis af operationer og tandlægebehandlinger om året i primært Vestafrika.
I december 2022 er Africa Mercy, efter 10 måneders felttjeneste i Senegal, ankommet til Tenerife. Her skal hun, foruden at blive vedligeholdt og gjort klar til refit i Durban i Sydafrika fra februar, møde sin ‘storesøster’, det nybyggede hospitalsskib, Global Mercy.
Africa Mercy modtager stor fejring ved ankomst til Tenerife.
Over 30.000 livsforvandlende operationer på bagen
Kaptajn Milan Falsing har fulgt Africa Mercy siden hendes spæde ungdom som dansk færge. Da færgelinjen lukkede i 1997, skrev den dengang 11-årige Milan til DSB for at spørge, om han kunne komme med på en sidste tur med færgen. Det kom han, og på netop den tur besluttede Milan sig for at blive søfarende, når han blev voksen. Siden har han hele tre gange været udsendt på Africa Mercy, blandt andet som kaptajn:
”Det har været enormt livsbekræftende at være med som volontør. Som volontør kommer man helt tæt på hverdagslivet i fremmede kulturer og får oplevelser, man aldrig ville få på en charterferie. Samtidig er det helt enestående at være med til at give patienterne adgang til lægehjælp og operationer,” fortæller han.
Der er, ifølge Milan, en særlig grund til, at Mercy Ships valgte at købe lige nøjagtig en tidligere dansk færge og forvandle hende til et hospitalsskib. Skibet er nemlig bygget af godt dansk stål og har været godt vedligeholdt gennem alle de år, hun fungerede som færge, fortæller Milan og tilføjer: ”Vedligeholdelsen på Tenerife og siden refit i Sydafrika fra februar næste år vil sikre skibet en så lang levetid som muligt – og dermed mulighed for fortsat at redde tusinder af liv i fremtiden. Faktisk vurderer Mercy Ships, at Africa Mercy kan fungere som hospitalsskib i over 10 år. Gør hun det, så har hun været i funktion i 50-60 år. Det er kun muligt, fordi vi passer utroligt godt på vores skib.”
På Africa Mercy er der foreløbigt udført 34.859 operationer siden 2007, og flere end 21.000 mennesker, herunder læger og sygeplejersker, har modtaget træning og uddannelse ombord. Uddannelse af blandt andet lokalt sundhedspersonale sikrer varige forbedringer for udsatte mennesker i nogle af verdens fattigste områder.
Selv superhelte af gedigent dansk håndværk har brug for hvile
Med Africa Mercys ankomst til Tenerife ligger begge Mercy Ships’ skibe nu i samme havn. Og mens Africa Mercy sættes i stand næste år, skal skibet Global Mercy ud på sin første kirurgiske felttjeneste nogensinde.
Africa Mercy forventes at være klar til næste mission i Madagaskar i 2024, og når både Africa Mercy og Global Mercy er i fuld service, forventer Mercy Ships at udføre mindst 5.000 operationer, mindst 28.000 tandbehandlinger og uddanne flere end 2.800 sundhedspersonale om året.

En regnbue modtog Africa Mercy ved ankomsten til Tenerife.
Læs også: Mercy Ships vender tilbage til Sierra Leone i 2023.