fbpx
Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:
Dansk kvinde tager afsked med hospitalsskibet

Dansk kvinde tager afsked med hospitalsskibet

I dag forlader Gitte Kliver hospitalsskibet Africa Mercy, ”Men jeg kommer tilbage,” siger Gitte. ”Uden tvivl. Det er en stor oplevelse at se hvordan mit arbejde gør så stor en forskel for folks liv. Det handler ikke om skibet eller om mig, det handler om det stykke arbejde vi udfører og hvordan vi gøre folk glade. Det er fantastisk.”

Tandplejer Gitte Kliver fra Odense har netop arbejdet otte uger på Mercy Ships landklinik midt i den travle hovedstad Cotonou.

”Forebyggende indsats og viden om mundhygiejne starter tidligt i Danmark,” fortæller hun. ”Mange besøger tandlægen første gang i to-tre-årsalderen og kommer derefter til årlige tjek. Derhjemme renser jeg patientens tænder. Det er ikke det store, hverken for mig eller patienten. Men her i Benin er det meget anderledes,” konstatere Gitte. ”Her ændrer vi virkelig noget for vores patienter, som ikke har råd eller adgang til tandpleje. Mange af dem har aldrig været til tandlæge.”

Arbejdet på tandklinikken er udfordrende. Gitte beskriver den lange og svære proces det er at fjerne mange års tandsten, som i visse tilfælde kan have en grønlig eller ligefrem sort farve. Når rensningen er slut, kan Gitte næppe tro sine egne øjne: ”Mange af vores patienter har virkelig flotte, hvide tænder nedenunder al tandstenen.”

Særligt én episode har gjort indtryk på Gitte. “Der var en kvinde på omkring 45 år – på min egen alder. Efter behandlingen gav jeg hende et spejl, så hun kunne se sine ny rensede tænder. Da hun så sig selv i spejlet, faldt hun grædende ned på sine knæ, tog mig i hånden og fortalte, hvor taknemmelig hun var. Som jeg beroligede hende, fortalte hun mig gennem sine tårer, at hendes mand havde været ved at gå fra hende på grund af hendes dårlige ånde, og at jeg muligvis nu havde reddet hendes ægteskab.” Gitte selv blev meget overvældet af kvindes reaktion og over, hvordan en helt almindelig tandrensning i nogle steder af verden kan føre til store så livsforandringer.

Interessen for hospitalsskibet opstod for flere år siden, hvor Gitte tilfældigt så en udsendelse om en dreng, der blev opereret om bord Mercy Ships. Og hun var solgt. ”Det var en blanding af den faglige og personlige udfordring, der fristede mig,” forklarer tandplejeren, der gennem to år sparede ferie og fridage sammen for at kunne rejse med Mercy Ships til Benin, hvor hun for tiden befinder sig.

Gennem Mercy Ships får Gitte og de cirka 400 andre frivillige om bord en helt unik arbejdsplads, hvor mennesker fra hele verden samles for at hjælpe nogle af verdens mest udsatte. ”Det er udfordrende at arbejde med andre nationaliteter, men det er lige præcis de kulturelle forskelle og uddannelsesmæssige baggrunde, der gør livet om bord Africa Mercy så spændende.”

Hvorfor ikke finde ud af, hvordan du kan bringe håb og helbredelse for eksempel som tandplejer? Ligesom Gitte kan du bruge dine kvalifikationer til at bringe håb til mennesker, der oplever håbløse situationer. Læs mere på https://www.mercyships.dk/hvad-kan-du-goere/involver-dig-i-arbejdet-for-mercy-ships/ .