fbpx
Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:
Danske dyner sørger for varme til operations-patienter på Mercy Ships hospitalsskibe

Danske dyner sørger for varme til operations-patienter på Mercy Ships hospitalsskibe

Det er særlige varmluftdyner fra den danske virksomhed Duvair, der sørger for at holde Mercy Ships operationspatienter varme på hospitalsskibet Africa Mercy - og snart også på det nye skib Global Mercy.

Det var det bornholmske ægtepar Liza og John Gibler, der selv tilfældigt faldt over Mercy Ships på internettet og straks tænkte, at deres varmluft-dyner ville kunne gøre god gavn om bord på verdens største velgørende hospitalsskib.

DUVAIR varmluftdyner sørger for, at patienterne har en konstant kropstemperatur, når de er under operation. Derudover er dynerne vaskbare og kan genbruges mindst 150 gange. Hvilket er smart – især på et velgørende hospitalsskib, hvor der er fokus på ressourceforbrug.

Ægteparret kontaktede bestyrelsesformand Jens-Erik Engelbrecht, der tilfældigvis befandt sig i Texas, hvor en stor del af Mercy Ships arbejde planlægges fra. Det er fx fra USA, at størstedelen af det udstyr, der bruges – fx på skibets operationsstuer – sendes fra.

”Vi ved, at særligt amerikanske læger og sygeplejersker har en svaghed for en gangs-operationsdyner, så vi var lidt spændte på, hvad de ville sige til at blive præsenteret for en genanvendelig varmluftdyne,” fortæller John Gibler og uddyber:

”Der er flere fordele ved at anvende en varmluftdyne, der bruges på den del af patienten, hvor man ikke opererer: Det er et genanvendeligt tekstilprodukt og ikke plastik som en-gangs-dyner. Materialet er meget bedre for patienten og kan med garanti bruges minimum 150 gange. Det giver et bedre ressourceforbrug – både for miljøet og økonomien. Oveni sparer man en masse logistik, fordi der ikke skal sendes store sendinger af en-gangs-dyner afsted til Afrika, der efterfølgende skal bortskaffes som affald”.

Bestyrelsesformand Jens-Erik Engelbrecht fik lavet en aftale, om at ægteparret skulle sende fire dyner afsted til Africa Mercy, som kunne blive testet på operationsstuerne.

”De var meget begejstrerede, så vi valgte at donere 36 dyner af de forskellige modeller, de gerne ville have, så der var nok til skibets seks operationsstuer. Siden 2014 har vi været fast leverandør af varmluftdyner til Mercy Ships, og vi leverer til en god pris. Vi har også netop leveret 100 varmluftdyner til det nye skib Global Mercy,” siger John Gibler.

Ægteparrets dyneeventyr tog fart, da Liza Gibler, der i en årrække har arbejdet som anæstesisygeplejerske fik nok af at bruge en-gangs-produkter i forbindelse med operation på Bornholms Centralsygehus, hvor hun dengang var ansat.

”Hun var i forvejen ferm med en symaskine, så hun begyndte med at lave nogle prototyper, som de brugte på centralsygehuset. Hun tog også forbi sin gamle arbejdsplads på Rigshospitalet, hvor de også ville have dynerne. Så gik det slag i slag, og vi kunne se, at der var et marked for det,” siger John Gibler.

Deres varmluftdyner blev godkendt som medicinsk produkt, og der var travlt i Giblers systue. I dag er syproduktionen flyttet til Polen, men dynerne bliver stadig klippet på Bornholm.

”Det er et niche-produkt, vi har udviklet, og der er hård konkurrence fra en-gangs-produkterne, men vi tror på, at tiden arbejder for os. Også i hospitalsvæsenet skal der spares på ressourcerne. Vi er rigtig glade for, at både Mercy Ships og Læger uden grænser, som vi også leverer til, er så glade for vores dyner. Det betyder rigtig meget at være med til at gøre en forskel ude i verden,” siger John Gibler.

Sådan virker en varmluftdyne:

Duvair’s varmluftsdyne holder patienten varm under operation. Når man bedøver patienter, har de en tendens til at blive kolde, og deres temperaturregulering bliver sat ud af funktion. Ydermere er der altid koldt på en operationsstue for at øge steriliteten og dermed undgå bakterievækst og for at undgå, at læger og sygeplejersker, der arbejder intenst og ofte under stærk belysning, får det for varmt. For at forhindre at patienten bliver kold og dermed hypoterm og fx får kulderystelser, tilfører man kroppen varm luft via varmluftdynen. På den måde skal patienten ikke selv regulere varmen og dermed bruge ekstra energi på at holde kroppen varm.

Dynen er uden fjer og fyldes varm luft med en studs på dynen, hvor man tilkobler en slange til en varmluftblæser, der leverer 38 grader varm luft. På den side af dynen, der vender ned mod patienten, trænger luften ud igennem meget små huller. Dermed bliver den varme luft fordelt ud over patienten. Hvis man fx skal operere patienterne i maven, så ligger de på ryggen med armene ud til siden og holdes varme med en overkropsdyne.

Der findes forskellige typer af varmluftsdyner afhængigt af hvilket område af kroppen, der skal opereres.

Læs mere om Duvair her http://www.duvair.dk/da