fbpx
Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:
Der manglede nogen i patientkøen

Der manglede nogen i patientkøen

Da Africa Mercy vendte tilbage til Guinea for fjerde gang, manglede der nogen i patientkøen ved den indledende screening.

Mercy Ships har arbejdet i Guinea i fire sæsoner. Først i 1992 og 1998 ud fra skibet Anastasis. I 2013 og nu igen i august 2018 var det hospitalsskibet Africa Mercy, der lagde til i hovedstaden Conakry. Ved den indledende patientscreening sidste år mødte 6.000 mennesker op i håb om at blive godkendt til operation og behandling på Africa Mercy. Men der manglede nogen i patientkøen.

Fra over hundrede til seks patienter
Tidligere års erfaring viser, at der ved den indledende screening normalt er et par hundrede børn med læbe-ganespalte – verdens mest almindelige fødselsfejl. Men forud for hospitalsskibets fjerde besøg i Guinea bemærkede screeningsteamet, at der denne gang kun var seks læbe-ganespaltepatienter, som søgte gratis lægehjælp. Fra over hundrede til seks patienter – det var en forskel, der var til at føle på. Dr. Gary Parker, chefkirurg på Africa Mercy, og hans team undrede sig: ”Hvordan kunne det være?”

Et lokalt lægeteam
Årsagen var let at finde frem til: Et lokalt lægeteam var ved tidligere besøg blevet trænet af Dr. Gary Parker og hans team til at foretage operation af læbe-ganespalte og uddanne flere kirurger i teknikken. Det lokale lægeteam, der havde deltaget i mentorforløbet, havde gjort en kæmpe indsats for at gøre sikker operation tilgængelig i Guinea. De havde ført arbejdet videre, efter Africa Mercy var sejlet fra Guinea i 2013, og på bare nogle år havde de udført over 300 læbe-ganespalteoperationer.

Et synligt resultat
De seks patienter i køen, som screeningsteamet mødte forud for det fjerde ophold i Guinea, var derfor et rørende og synligt resultat af tidligere års indsats i landet og et tæt samarbejde mellem NGO’er. En grundlæggende og prioriteret del af indsatsen i Mercy Ships er netop kapacitetsopbygning af de lande, skibet gæster. Kapacitets- opbygning sker bl.a. i form af mentorforløb og træning af lokale sygeplejersker og læger, som kan føre arbejdet videre, når hospitalsskibet tager fra landet.

Vi arbejder på at blive arbejdsløse
”En af mine drømme er, at vi arbejder på at blive arbejdsløse i Afrika, og eksemplet fra Guinea viser, at det kan ske. Jeg hører folk sige, at enhver form for mentorforløb og kapacitetsopbygning i fattige lande ikke virker. Men jeg er uenig. I Guinea, som er blandt verdens fattigste lande, kan vi se, det virker – de tager sig selv af deres egne patienter. Det er fantastisk!” siger Dr. Gary Parker.

Ingen tomme hospitalssenge
Eftersom hundredvis af læbe-ganespaltepatienter allerede var blevet hjulpet af lokale læger, var det muligt for de frivillige på hospitalsskibet at tage sig af andre patientgrupper. Det gjaldt bl.a. patienter med behov for mere krævende og komplekse operationer, som skibet har kapacitet til at løfte. De hospitalssenge, der var tiltænkt læbe-ganespaltepatienter, skulle derfor ikke stå tomme, men gav plads for livsforvandlende lægehjælp til andre fattige og udsatte mennesker.

Se videoen og hør Dr. Gary Parker dele solstrålehistorien fra Guinea: