fbpx
Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:
En gudsbenådet fortæller, der forstår at knokle

En gudsbenådet fortæller, der forstår at knokle

I mere end 10 år har Jens-Erik Engelbrecht været en af de bærende kræfter i Mercy Ships Danmark. Nu har han valgt at give roret videre, og til den netop afholdte generalforsamling blev han takket for sin store indsats.

Jens-Erik Engelbrecht befinder sig på Dæk 7 på den tidligere Storebæltsfærge Dronning Ingrid, der i dag fungerer som verdens største civile hospitalsskib. Han er omgivet af afrikanske børn. De snor sig ind og ud imellem hinanden, gynger, griner, og spiller bold med skibets sundhedspersonale. Nogle børn er blevet behandlet for brandskader, andre har fået foretaget øjenoperationer eller fjernet tumorer.

Jens Erik-Engelbrecht er om bord, fordi han er vært for en delegation af chefer fra MAN Energy Solutions, der er rejst med til Guinea for at se, hvordan der arbejdes om bord på hospitalsskibet Africa Mercy. Han ved af erfaring, at en kort afstikker til Dæk 7 betyder et gedigent skud af energi, og at trætheden forsvinder. Det har han brug for, inden han skal fortsætte i rollen som vært.

”Der var en lille pige, der sad i en trækvogn. Hun var ved at komme sig efter et meget traumatiseret forløb med en svær operation af forskellige brandskader. Hun var meget indelukket og afviste at blive trukket rundt. Jeg begyndte at kaste en bold hen til hende, og langsomt fik jeg lov til at trække hende stille og roligt rundt i trækvognen. Hun var dog stadig meget alvorlig”.

Jens-Erik Engelbrecht gav ikke sådan lige op, han trak videre med pigen i vognen:

”Så anedes der et smil, og smilet voksede til et grin, og jo mere hun grinte, jo mere stille blev alle andre på dækket. Til sidst grinede den lille pige hjerteligt, mens alle andre stoppede helt op og betragtede hendes glæde,” fortæller Jens-Erik Engelbrecht og fortsætter:

”Lige dér fik jeg en dyb og inderlig anerkendelse af, at det er netop det, det drejer sig om. Alt andet er ligegyldigt. Mercy Ships er en organisation, der sørger for, at nogen får et andet liv. Det drejer sig grundlæggende om at hjælpe det menneske, vi har foran os”.

Fra vennegruppe til forening

Jens-Erik Engelbrecht gik omkring 2001 ind i arbejdet med at opbygge og skabe en dansk afdeling af Mercy Ships. Det begyndte med en gruppe venner, hvor læge Preben Bredesgaard, Jens-Erik og sygeplejerske Anna Pahus udgjorde kernen, der mødtes i private hjem og udviklede sig til en forening med vedtægter. Gruppen arbejdede de første år sammen med danske YWAM (Youth with a mission) med at skabe opmærksomhed, indsamle midler og rekruttere frivillige til hospitalsskibet.

Jens-Erik Engelbrecht har fungeret både som CEO og National Director og senest som bestyrelsesformand og taget et langt sejt træk med bl.a. at være vært for bestyrelsesmøder også hjemme i havestuen i privaten i Helsinge. Sammen med en gruppe gode venner sørgede han for alt sekretariatsarbejdet fra regnskaber og budgetter – til at ansætte den første medarbejder. Alt sammen har det resulteret i, at Mercy Ships Danmark i dag er en organisation med opbakning fra virksomheder, fonde og private, der alle er med til at gøre en livsvigtig forskel for patienter i Vestafrika. Nu har Jens-Erik Engelbrecht valgt at give roret videre.

En delegation af besøgende fra MAN, som et led i CSR-samarbejdet. Formålet var, at lederne – fra hhv. Grækenland, Malaysia, USA, Danmark og Indien – skulle se og opleve arbejdet på skibet og efterfølgende rejse hjem og dele deres oplevelser med deres kollegaer.

Siden 1978 har Mercy Ships – først som en del af organisationen YWAM – haft en vision om at give gratis og livsforvandlende lægehjælp og operationer til mennesker i nød. Mercy Ships har stærke rødder i USA, men udgøres af i alt 16 nationer, der alle samler penge ind til at kunne holde organisationens hospitalsskib i drift som flydende hospital men lige så vigtigt køre uddannelsesprogrammer for sundhedsfagfolk i de lande skibet lægger til i. Skibet er bemandet med volontører, der arbejder gratis og selv betaler for deres ophold ombord. Hvert år rejser læger, tandlæger, sygeplejersker, søfolk og mange andre specialister afsted for at tage en frivillig tørn ombord.

Morgenmad med præsidenten og et vigtigt løfte

Jens-Erik Engelbrecht kendte til Mercy Ships fra via gode venner i YWAM Danmark og var også om bord på Mercy Ships allerførste hospitalsskib, Anastasis, da det besøgte Danmark på en PR-tur i 90’erne. Senere blev der også anledning til at besøge hospitalsskibet Caribbean Mercy. Fra sine mange rejser til Texas i USA for at besøge familiemedlemmer kendte han også til Mercy Ships. Netop i Texas har organisationen hovedkontor og er meget kendt.

Det var på én ganske særlig rejse i 2001, at Jens-Erik Engelbrecht for alvor valgte, at dedikere sin tid, kompetencer og evne til at arbejdet for Mercy Ships sag. Han deltog i et arrangement i Washington D.C, hvor USA’s præsident talte for 5-6000 inviterede ved den traditionsrige ”National Prayer Breakfast”. Til arrangementet mødte han Mercy Ships grundlægger Don Stephens.

”Jeg var afsted sammen med Preben Bredesgaard, som senere blev bestyrelsesformand for Mercy Ships Danmark. Don Stephens var nysgerrig på, hvad vi var for nogle mennesker, og han påpegede, at der manglede en dansk afdeling af Mercy Ships. Jeg gav ham lidt letsindigt det løfte, at når jeg gik på pension, så ville jeg kaste mig over arbejdet med at starte en dansk afdeling,” siger Jens-Erik Engelbrecht.

Don Stephens (i midten) fejrede i pinsen 2011 sin fødselsdag hjemme hos Jens-Erik Engelbrecht og hans kone i Helsinge. Don Stephens var tilfældigvis i Danmark, og det var under besøget, at Jens-Erik Engelbrecht blev helt afklaret med, hvilken stor rolle han var i færd med at påtage sig i Mercy Ships.

I 2010 valgte Jens-Erik Engelbrecht, som 62-årig, at sende sig selv på pension. Indtil da havde arbejdslivet budt på mange år som metallurg og ståldesigner på Stålvalseværket i Frederiksværk, hvor han for øvrigt var med til at designe stål til Storebæltsfærgen Dronning Ingrid, der senere blev bygget om til hospitalsskibet Africa Mercy. Han har været stabschef i Københavns Lufthavn, haft en chefstilling hos en stor ejendomsudvikler og undervist som gæsteforelæser på DTU.

”Dét, der virkelig tiltalte mig, var den stærke DNA, der udgør Mercy Ships. Det var utroligt dedikerede mennesker, der var villige til at yde enorme mængder af frivilligt arbejde. Indtil 2014 har arbejdet med foreningen i Danmark også udelukkende været båret af frivillighed. Det kan man kun, fordi Mercy Ships har en stærk og vigtig sag. Vi var en gruppe af folk, der havde overskud og ressourcer til at gøre en forskel,” fortæller Jens-Erik Engelbrecht og fortsætter: ”Vi brugte vores netværk, vi skulle først og fremmest skaffe 300 medlemmer, så det var bare ud at sparke døre ind”.

Passion for den gode historie

Jens-Erik Engelbrecht har en ganske særlig måde at sparke døre ind på. Hans hemmelige våben er hans evne til at træde direkte ind i folks hjerter ved at tryllebinde dem med levende og medrivende fortællinger fra livet på hospitalsskibet og tænde en gnist i sine tilhørere.

Han har selv været om bord på flere af de hospitalsskibe, som organisationen gennem tiden har haft. Han har blandt andet været om bord med støtter og donorer, og hans særlige evne til at skabe relationer er fx resulteret i CSR-samarbejder med MAN Energy Solutions og Mærsk Oil Trading. Også kontakten til Aktieselskabet Dampskibsselskabets Orient’s Fond, som altid har været en af de rigtig store donorer, har han gennem årene holdt varm.

Jens-Erik Engelbrecht med gæster fra MAN i 2018 i Guinea. MAN Energy Solutions har gennem en CSR-aftale sikret Mercy Ships leverance af reservedele til Africa Mercy´s udstyr og motorer.

Jens-Erik Engelbrecht har været bannerfører og initiativtager på mange områder, og været manden, der har fået ting til at lykkes. Det har altid været vigtigt for ham at indsamle midler, der kan bidrage til hospitalsskibets drift og vedligeholdelse og dyrke den særlige relation, som den tidligere Storebæltsfærge har til støtter i Danmark. Skibet er grundlaget for, at operationerne kan udføres samtidig med, at de frivillige har et sikkert sted at bo. Samtidig har det haft stor betydning, at der fra Danmark kunne sendes så mange midler direkte til arbejdet som muligt.

Jens-Erik Engelbrecht så hurtigt vigtigheden af at skabe et netværk i den maritime branche. Utallige gange har han været til messer på Hotel Nyborg Strand udrustet med informationsmateriale om Mercy Ships og hans evne til at tale til folks hjerter for at få flere til at engagere sig i sagen enten som volontører på skibet eller bidragsydere.

Fælles for det store arbejde for at få endnu flere til at engagere sig i Mercy Ships sag, er Jens-Erik Engelbrechts passion for og evne til at dele hans personlige historie, om de oplevelser han har haft med patienter og volontører om bord på Africa Mercy.

Alene i perioden 2013 til 2019 har han holdt mere end 100 foredrag for flere end 5000 mennesker rundt om i hele Danmark. Han beskriver sig selv som en cirkushest, der kan lide at være i manegen.

Jens-Erik Engelbrecht på en af de utallige maritime messer i Nyborg for at engagere endnu flere i Mercy Ships’ sag.

Andre beskriver ham som en gudsbenådet fortæller med en helt særlig evne til at gå direkte ind i hjerterne på vidt forskellige målgrupper lige fra pensionistklubber til maritime fagfolk. Hans blik for den gode historie og hans evne til at få ting til at ske blev på fornemmeste vis eksekveret, da først Sand TV var om bord på Africa Mercy for at lave en programserie til DRK og siden kom den kendte TV-vært Peter Ingemann om bord for at lave programmet ”Størst” til TV2.

På PR-tur for at udbrede kendskabet til Mercy Ships. Her i lokalradioen i Christiansfeld i Sønderjylland.

Tid til at give det videre

For en dedikeret arbejdshest som Jens-Erik Engelbrecht er det en proces at give Mercy Ships videre til nye kræfter. Siden 2010 har han arbejdet mere end fuldtid og ydet en ulønnet indsats, der er helt udover det sædvanlige. Det har taget tid og mange overvejelser at trække det frivillige engagement fra sit hjertebarn. For Jens-Erik Engelbrecht er netop frivilligheden det vigtigste i Mercy Ships særlige DNA.

”Mercy Ships er bygget på og af frivillighed, det er hele fundamentet. Vi er lykkedes med at skabe en organisation, hvor man som frivillig sagtens kan have en professionel tilgang og en stærk faglighed, men samtidig er drevet af lyst og engagement,” siger han.

Siden 2016, hvor der blev skabt et egentligt sekretariat i Rødovre, er organisationen vokset støt også på medarbejdersiden, og i dag er der, foruden de mange frivillige, to fuldtidsansatte og to deltidsansatte.

”Nu er det tid for mig at give det videre. Mit ønske for Mercy Ships er, at man lykkes med at bevare og finde den perfekte balance mellem frivillighed og professionalisme. Det ene må ikke tage overhånd i forhold til det andet – begge dele er nødvendigt i en veldrevet NGO”, siger han og slutter:

”Overskriften på mit virke har været dedikation, ordentlighed og medmenneskelighed. Jeg har mødt så mange mennesker, der har gjort dybt indtryk på mig. Uanset om man er om bord på hospitalsskibet, til møder på hovedkontoret i Texas eller på kontoret i Rødovre, så har alle dedikeret deres ressourcer til at arbejde sammen om en fælles mission: at helbrede fattige syge”.

Blå Bog: 

  • Metallurg og ståldesigner på Stålvalseværket i Frederiksværk, hvor han for øvrigt var med til at designe stål til Storebæltsfærgen Dronning Ingrid, der senere blev bygget om til hospitalsskibet Africa Mercy.
  • Tidligere stabschef i Københavns Lufthavn, chef hos en stor ejendomsudviklingsvirksomhed og undervisning som gæsteforelæser på DTU.
  • Næstformand i Helsinge Sogns Menighedsråd
  • Fra 2011 til 2017 National Director og CEO og fra 2017 til 2020 bestyrelsesformand for Mercy Ships Danmark

Om Mercy Ships Danmarks begyndelse

Mercy Ships udspringer fra ungdomsorganisationen Youth With A Mission (Ungdom Med Opgave), som blandt andet har arbejdet med hjælpe- og missionsarbejde ud fra forskellige skibe siden 70’erne.
Ungdom Med Opgave i Danmark varetog i mange år både økonomi og rekrutteringen af frivillige til volontører til skibene, det var Anne Bredesgaard, der var én af hovekræfterne i dette arbejde. Mange danskere har især været afsted med hospitalsskibet Anastasis, som også har været på besøg Danmark i starten af 1990-1995.

Efterhånden, som aktiviteten i Mercy Ships udviklede sig, blev det naturligt at adskille administration og indsamlingsaktiviteter fra UMO og etablere Mercy Ships som en selvstændig forening. Man begynder at arbejde på opdelingen i 2002.

I 2004 er den første generalforsamling med vedtægter.

I 2010 fornyes vedtægterne

I 2011 bliver Jens-Erik Engelbrecht direktør, mens Preben Bredesgaard er formand.

I 2012 laves en ny stiftende general forsamling, foreningen godkendes af Skat til at kunne modtage §8a-gaver mv.