Mercy Ships Danmark har netop afviklet et arrangement for virksomheder og ildsjæle i Næsseslottets smukke rammer om, hvordan de i samspil med organisationen kan løfte FN’s verdensmål på sundhedsområdet.
”Vi har brug for heling i disse alvorlige tider.” Sådan indledte bestyrelsesformand Randi Mondorf Mercy Ships Danmarks arrangement på Næsseslottet. Et arrangement for virksomheder og ildsjæle om sundhedsudfordringer på det afrikanske kontinent – og deres mulige løsninger.
FN’s verdensmål løftes i flok
Blandt andre deltog sundhedsaktører fra Missionpharma, AMBU og Mobile Dental Aid i paneldebatten, hvor de diskuterede sundhedssituationen i Afrika set fra hver deres område.
I panelet understregede flere af aktørerne behovet for langsigtede indsatser på sundhedsområdet i Afrika, for eksempel gennem Mercy Ships’ programmer for kapacitetsopbygning og træning af sundhedspersonale.
Generalsekretær for Mercy Ships Danmark, Vibeke Hauge Førrisdahl, fortalte blandt andet om Mercy Ships’ aktuelle arbejde med Dakar-erklæringen. Erklæringen sigter efter at fremskynde og forbedre adgangen til sikker kirurgi, obstetrisk og anæstetisk behandling i Afrika inden 2030 som led i FN’s verdensmål 3 Sundhed og Trivsel og 4 Kvalitetsuddannelse. Den er en milepæl på sundhedsområdet i Afrika og bliver fremlagt for den afrikanske union i februar 2023.
Globalt mangler omtrent 18,6 millioner mennesker adgang til sikker kirurgi, og der er især stærkt behov for mere veluddannet sundhedspersonale i afrikanske lande, hvor kun 3% af verdens sundhedspersonale i dag opholder sig. Gennem samarbejde med Mercy Ships kan virksomheder være med til at imødekomme disse og andre sundhedsmæssige behov og dermed løfte FN’s verdensmål på sundhedsområdet.

”Se den der farve på himlen – den kalder vi ’blå’”
Også tidligere udsendte volontører på Africa Mercy, humanbiologen Heidi Nielsen fra Virum og anæstesilægen Marguerite Ellekvist, deltog i paneldebatten.
Begge delte ud af deres oplevelser på ”den flydende landsby”: ”På skibet var der plads til alle og vi var alle var ligeværdige, uanset baggrund, jobtitel og funktion. Og så var det et helt fantastisk kulturmøde – her var mennesker fra hele verden inklusiv lokale fra Senegal. Det har været en enormt berigende oplevelse, som har gjort, at jeg er vokset som menneske,” fortalte Heidi.
Marguerite arbejdede som anæstesilæge ombord og berettede til arrangementet blandt andet om glæden ved at være med til at give børn synet tilbage:
“En del vestafrikanske børn fødes blinde blandt andet på grund af fejlernæring, men dette kan helbredes gennem operationer. Det var rørende at se forældre vise deres børn verden for første gang – og sige: “Se den farve på himlen, den kalder vi ‘blå’.”.
Mercy Ships eksisterer kun på grund af de frivillige kræfter og på grund af donationer fra private såvel som fra fonde, organisationer og virksomheder, der i samarbejde med Mercy Ships får mulighed for at handle på verdensmålene.
Læs mere om vores PartnerSHIPS her og se hvilke virksomheder, vi samarbejder med her.
Kunne du tænke dig at vide mere om at være volontør med os? Læs mere her.
