fbpx
Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:
Et almindeligt par tennissko til Tene

Et almindeligt par tennissko til Tene

På en af sine forretningsrejser kom Mariam igennem en landsby. Hun fik øje på charmerende treårige Tene, men Mariam så ikke straks, at der var noget i vejen med Tenes ene fod.

På en af sine forretningsrejser kom den succesfulde erhvervskvinde, Mariam, gennem en landsby, hvor hun så nogle børn stå ved vejkanten. Mariam stoppede bilen et øjeblik for at holde pause. Hun hilste på børnene. Særligt én af pigerne kunne hun ikke stå for: Treårige Tene med de smukke, mørkebrune øjne. Mariam stod og iagttog børnene lidt, før hun opdagede, at Tene haltede, når hun gik. Mariam så nu, at Tene havde en overdimensioneret fod og ankel på det ene ben, mens hendes anden fod var helt normal.

Tenes amnionbånd-syndrom
Mariam fandt senere ud af, at Tenes tilstand blev kaldt amnionbånd-syndrom. Tynde tråde af væv snører sig rundt om dele af fosteret under graviditeten, hvilket begrænser blodtilførslen og kan forhindre eksempelvis en fod i at vokse på normal vis. Sygdommen er kendetegnet ved forskellige medfødte misdannelser af fingre, hænder, arme, ben eller fødder.

Ifølge en af de frivillige plastikkirurger på Africa Mercy, Tertius Venter, kan tilstanden blive behandlet med en relativ simpel operation, hvis det sker umiddelbart efter fødslen. Men jo længere tid, der går, jo vanskeligere bliver det at behandle, og det kan endda resultere i, at den afsnørede del, som oftest en arm eller et ben, går til grunde.

”Det gjorde mig virkelig ked af det,” sagde Mariam. ”Jeg havde aldrig før set en person med den sygdom, og Tene var jo bare et lille barn.”

Hjælpen sejlede ind med Africa Mercy
Mariam satte sig for at hjælpe Tene. Hun begyndte at forhøre sig rundt omkring på de forskellige lokale hospitaler for at undersøge, om der var noget at gøre. Kort tid efter kom svaret: Hospitalsskibet Africa Mercy kom til landet, og Mariam, som virkelig håbede på et mirakel, satte Tene og hendes familie i forbindelse med de frivillige læger på hospitalsskibet.

Mariam boede få kilometer fra havnen, hvor Africa Mercy lå for anker, og hun inviterede Tene og hendes mor, Saran, til midlertidigt at bo i sit hjem. Mor og datter flyttede ind, og nogle uger efter kunne Tene gå ombord på hospitalsskibet. Her fik Tene den operation, hun havde haft brug for siden fødslen, og som var nødvendig for at fjerne amnionbåndet. Efter operationen begyndte Tenes overdimensionerede fod og ankel langsomt at synke til normal størrelse.

Et almindeligt par tennissko
Det var ikke gjort med operationen alene. Tene skulle igennem regelmæssige og krævende genoptræningsøvelser, men resultatet var synligt for alle: Tene haltede ikke som før, men begyndte at gå stolt omkring og undersøge verden som den nysgerrige treårige pige, hun er. Måneder senere forærede Mariam et par tennissko til Tene. Det var det eneste par sko, Tene ejede. Og for første gang i sit liv kunne Tene gå rundt med helt almindelige sko på fødderne ligesom andre børn.

Dét mirakel, både Saran og Mariam havde håbet på, var gået i opfyldelse: Tene havde to almindelige, robuste fødder og kunne nu få en barndom uden den begrænsning, der havde hæmmet hende siden fødslen. Den treårige pige kunne for første gang i sit liv løbe ubesværet omkring og begynde at gå i skole sammen med sine venner.

Til minde om godhed
Efter et langt genoptræningsforløb vendte Tene hjem til sin landsby. Her mødte hun for første gang sin lillesøster, som var blevet født, mens Tene havde været på Africa Mercy. Alle var enige: Det nye medlem af familien skulle opkaldes efter Mariam – til minde om den godhed, de havde mødt i den succesfulde forretningskvinde, der havde hjulpet Tene til at få et bedre liv.