Søg
Close this search box.
Læsetid: 3 min.

Heidi fik realiseret en mangeårig drøm

“Det fik mig til at vokse som menneske,” fortæller humanbiolog Heidi Nielsen om sit ophold på “den flydende landsby”, Africa Mercy. Læs hendes livsbekræftende beretning.

Det meningsfulde fodaftryk

I mange år havde humanbiologen Heidi Nielsen drømt om at komme ud med Mercy Ships. Hun havde drømt om at gøre en reel forskel for patienter, og da muligheden bød sig for at blive frivillig på Africa Mercy i foråret 2022, sprang hun ud i det: “Det var en tidligere kollega, der i sin tid fik drømmen til at spire hos mig, da hun fortalte om sin tur som frivillig hos Mercy Ships. Jeg har arbejdet 25 år i medicinalbranchen, og det har altid drevet mig at gøre en forskel for patienter. Og hvis man har muligheden for det, så er det altså bare med at gøre en forskel. Jeg valgte at sige mit job hos Leo Pharma op og tage afsted,” fortæller Heidi.

“Ombord var jeg enormt motiveret af, at den støtte, man giver til Mercy Ships, er så håndgribelig: Jeg så folk gå ombord med en fysisk sygdom, som har været livstruende og stærkt invaliderende, og jeg så de selvsamme mennesker gå fra skibet igen – helbredte, helede, sunde og raske. Dét er livsbekræftende,“ beretter hun og tilføjer, at Mercy Ships tiltalte hende, fordi organisationen både fokuserer på livsforvandlende hjælp her-og-nu og på langvarige løsninger og kapacitetsopbygning.

Mad til 500 mennesker hver dag

Heidi havde egentlig søgt en stilling som “administrativ crew”, men da det krævede en minimumudsendelse på 10 måneder, kunne hun ikke få det til at gå op med sit privatliv. Tre måneder passede hende bedre, hvorfor hun fandt en stilling i “dinning room crew” mere passende. Her serverede hun mad til 500 mennesker fra hele verden om dagen.

“Jeg mødte volontører fra hele verden, og der var også en masse unge mænd fra Senegal, der hjalp til i løbet af dagen. Skibet summede af kulturmøder! Jeg oplevede et unikt sammenhold og fællesskab ombord, både med andre vesterlændinge og med senegalesere, og jeg fik et fantastisk indblik i både Senegals kultur og religion. Der blev danset til en blanding af kristen, pop- og afrikansk musik under opvasken, delt fortællinger og berigende oplevelser, og jeg havde mulighed for at udforske Senegals hovedstad, Dakar. Jeg følte mig altid tryg, fordi skibet var min base,” erindrer hun.

Og det er lige præcis denne fantastiske sammenblanding af volontører fra hele verden, som gør Mercy Ships’ model helt speciel, mener hun: ”Jeg er fascineret af de utrolig mange nationaliteter og individuelle fortællinger, jeg stødte på – for eksempel fik jeg en snak med en 75-årig mand, der havde arbejdet på Africa Mercy de sidste 25 år, og med en familie, der havde været ombord med deres børn i fire år. De havde tilsyneladende ingen planer om at forlade skibet.”

Livet på Mercy Ships er som en global landsby, med alt der hører til af børnehaver, skoler og caféer, og det giver noget helt specielt til oplevelsen, påpeger Heidi.

En del af et globalt community

For Heidi blev det tre måneder med en masse oplevelser, men det var særligt dét at kunne se den forskel, Mercy Ships indsats gør for patienterne, der i dag står tydeligst i Heidis hukommelse. Og så dét at være en del af det globale community, som er drevet af de samme mål og værdier.

Udfordringer var der masser af, blandt andet fordi Heidi var afsted under corona, men det var ikke nogen, der overskyggede de gode oplevelser. Men som Heidi fortæller: ”Den største udfordring kunne være, at jeg bliver så vild med det, at jeg vil afsted igen. Og så må jeg jo få overtalt min mand til at komme med”.

Heidi Nielsen om sin ankomst med Africa Mercy til Dakar, Senegal, i 2021:

”Det var stort at holde det danske flag sammen med alle de andre nationaliteter da skibet blev “parkeret” præcis kl. 10 som aftalt i Dakar, Senegal. Vi blev modtaget af Mercy Ships’ personale som allerede var i Dakar, og om eftermiddagen var der ceremoni med Senegals sundhedsminister og hans følge. Der blev holdt taler og de fik en tur på skibet. For mange var lige netop vores ankomst en stor milepæl, da Mercy Ship grundet Covid-19 endelig vendte tilbage efter 2 år”

Læs flere frivillighistorier