Vibeke Hauge Førrisdahl har ikke været mere end 8-9 år, da hun sammen med en gruppe børn fra en kristen dansegruppe, Kings Kids, stod på kajen i Århus Havn foran et kæmpestort skib. Her optrådte hun og de andre børn med sang og dans, mens besætning og tilskuere nysgerrigt fulgte med. Skibet var et af Mercy Ships hospitalsskibe, Anastasis, der var på besøg i Danmark. Børnene fik lov til at komme om bord på det store hospitalsskib, hvor de fik historier og så billeder af de mange børn og vokse som hospitalsskibet havde givet lægehjælp og operationer til i Afrika.
”Det gjorde et stort indtryk på mig at stå dér foran det kæmpestore skib. Jeg forstod, at mange børn var i en helt anden livssituation end jeg – og at nogle af dem kunne få hjælp fra Mercy Ships. Det er en oplevelse, der gjorde dybt indtryk og som stadigt står klart”, siger 34-årige Vibeke Hauge Førrisdahl.
Hun er uddannet Cand. Mag. i Psykologi og Internationale Udviklingsstudier fra Roskilde Universitet og har siden 2012 været ansat hos Mission Øst. Siden 2017 som leder af organisationens kontor i København, hvor hun bl.a. har stået i spidsen for at udvikle og eksekvere en strategi for folkelig forankring.
”Jeg er vokset op i et hjem på den jyske hede, hvor mine søskende og jeg lærte, at verden er større end bare vores egen familie og de nærmeste naboer. At være en del af en kristen dansegruppe gav mig tidligt et udsyn mod verden. I mine teenageår besøgte vi fx et børnehjem i Rumænien og afleverede legetøj til børnene. Sådanne nogle oplevelser har været med til at forme mig. Jeg vidste tidligt, at det er mødet mellem mennesker, dét at være en del af noget større og få lov til at gøre en forskel, der driver mig”.
Skal skabe møder mellem mennesker
Som generalsekretær for Mercy Ships Danmark, der blev grundlagt som demokratisk organisation i 2009, skal Vibeke Hauge Førrisdahl stå i spidsen for at få endnu flere danskere til at engagere sig i Mercy Ships sag; som frivillige i Danmark, som støtter og som volontører på verdens største civilie hospitalsskib Africa Mercy.
”Jeg skal bidrage til, at vi får endnu flere små frø sået, så de kan bære med til, at Mercy Ships Danmark fortsat står solidt plantet og samtidig kan få nye ideer til at vokse og gro. Det er det, der gør en organisation solid. Mercy Ships Danmark er enormt stærk på virksomhedssamarbejder. Et naturligt næste skridt er, at jeg nu skal gå ind og arbejde med at skabe møder mellem mennesker, motivere dem og finde ud af, hvad deres passion er, så hvert enkelt frivillig får noget ud af at være en del af Mercy Ships”.
Organisationen sender hvert år danske volontører fx læger, sygeplejersker, tandlæger, tandassistenter, skibspersonel og andre relevante fagpersoner afsted til hospitalsskibet, hvor de i kortere eller længere perioder arbejder frivilligt.
”Der er rigtig mange interessante muligheder for volontører i Mercy Ships. Man kan komme ud og træne sin faglighed og få sat sit fag i spil på en helt ny måde. Det oplever mange, som en stor gave og tager derfor afsted gentagne gange. Samtidig får de udlevet deres drøm om at bruge deres færdigheder til at hjælpe et sted i verden, hvor der slet ikke er det samme sundhedssystem som herhjemme. Endnu flere skal gøre brug af den mulighed”, siger Vibeke Hauge Førrisdahl

Et indre næstekærligheds-kompas
Den nyansatte generalsekretær har gennem hele sit liv været aktiv i det lokale kirkeliv – hvad enten det har været på hjemstavnen i Midtjylland eller i København, hvor hun har været bosat siden studieårene begyndte. Som frivillig i Byens Valgmenighed i København har hun stået for at lave events, happenings, arrangere lejre og gudstjenester. Hun har rejst i store dele af verden – og især en tur til Kina, som ganske ung, har været med til at forme hendes tilgang og syn på hendes medmennesker.
”Efter at have rejst rundt i Kina og set fattigdom, så mødte jeg en pige i Hong Kong, som havde været ude for en brandulykke. Hendes ansigt var slemt tilredt, men nu havde mødt folk som havde fortalt hende, at hun var noget værd lige meget hvad, og det havde ændret hendes liv. Jeg fik mit kald lige dér i Hong Kong. Det blev lysende klart for mig, at alle mennesker har værdi, alle har ret til hjælp, støtte og omsorg”.
Siden den dag har Vibeke Hauge Førrisdahl været styret af det, hun kalder et indre næstekærligheds-kompas.
”Dét at kunne gøre en forskel for andre, det er dét, der får mig ud af sengen hver morgen. Jeg ser et problem, prøver at finde en løsning, eksekverer den og gransker resultatet. Verden har behov for løsninger. Det er en både spændende og en meningsfuld opgave, jeg nu står overfor sammen med mine nye kollegaer og bestyrelsen i Mercy Ships Danmark, og jeg glæder mig”.
Vibeke Hauge Førrisdahl tiltræder stillingen som generalsekretær, mens coronakrisen præger det meste af verden.
“Det ligger naturligt i Mercy Ships ånd at passe på de udsatte grupper. Verden bliver måske en helt anden, og som organisation skal vi være omskiftelige og forholde os til den aktuelle situation. Men målet for Mercy Ships indsats vil med al sandsynlighed blive forstærket, fordi der især i Afrika vil være et endnu større behov for at hjælpe sundhedsvæsenet”.
Blå Bog:
- Vibeke Hauge Førrisdahl er tiltrådt som generalsekretær for Mercy Ships Danmark 1. april 2020
- Født 19. april 1985, opvokset i Nørre Snede i Midtjylland. Har boet i Kina, Tyrkiet og Belgien og besøgt flere end 30 lande.
- Uddannet Cand. Mag. i Psykologi og Internationale Udviklingsstudier fra Roskilde Universitet i 2013 og i diplomuddannelse i Strategisk Ledelse i 2018
- Ansættelser: Direktør for Mission Østs kontor i København, programansvarlig for Missions Østs arbejde i Tadsjikistan, liaison & event officer for Mission Øst i Danmark, projektkoordinator i Aktiv Mission.
- Frivilligt arbejde: Tidl. Bestyrelsesmedlem Medie Sundhed for børn og unge, tidl. bestyrelsesmedlem Dansk Oase, tidl. formand Børne Ungdoms Oase, medlem af menighedsrådet i Byens Valgmenighed
- Bor i Københavns Nordvest kvarter sammen med sin mand René Hauge Førrisdahl og parrets 1-årige datter.
Om Mercy Ships:
Mercy Ships Danmark er en del af international organisation, der er grundlagt i Schweiz i 1978 og i dag repræsenteret i 16 lande.
Mercy Ships ejer og driver verdens største ikke-statslige hospitalsskib. Organisationen er baseret på de kristne værdier med næstekærligheden som omdrejningspunkt og tilbyder gratis lægehjælp og operationer.