fbpx
Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:
Næste stop, Senegal

Næste stop, Senegal

I dag ankom Africa Mercy til havnen i Dakar. Det er første gang siden 1994, at Mercy Ships bringer gratis lægehjælp, operationer og kapacitetsopbygning til Senegal.

De næste 10 måneder vil de over 400 frivillige på hospitalsskibet bringe gratis lægehjælp og operationer til mennesker i Senegal, hvor 38 % af befolkningen lever under fattigdomsgrænsen og med ringe adgang til basal sundhedsbehandling.

Over 1.200 operationer på 10 måneder
”Mange liv vil blive forandret,” fortæller Ulla J. Holst, Generalsekretær i Mercy Ships Danmark og uddyber: ”Fra august 2019 til juni 2020 planlægger Mercy Ships at gennemføre 1.200-1.700 gratis operationer om bord på Africa Mercy og behandle mere end 4.000 patienter på tandklinikken på land. Det er mennesker med grå stær, læbe-ganespalte, tandbylder, klumpfødder, struma, fødselsskader, brandskader og andre lidelser, der vil få hjælp.”

Screening via mobilteknologi
Mercy Ships har som noget nyt gjort brug af mobilteknologi i den indledende patientscreening. Via en app til mobiltelefoner har potentielle patienter fra hele Senegal kunnet sende fotos og sygdomsoplysninger til eksperter i Mercy Ships. De patienter, som Mercy Ships vurderer at kunne hjælpe, bliver inviteret til en grundigere screening. Teknologien betyder, at de første behandlinger kan begynde kort tid efter hospitalsskibets ankomst til landet. Mobilteknologien blev testet og rullet ud i 2017-18, da Mercy Ships var i Cameroun, og app’en er siden blevet taget i brug i Guinea og nu Senegal.

Styrker Senegals sundhedssystem
Ud over gratis lægehjælp og operationer vil Mercy Ships støtte den fortsatte udbygning af Senegals sundhedssystem. Lokale fagpersoner fra sundheds- og landbrugssektoren vil de næste 10 måneder modtage træning og forpligte sig til efterfølgende at træne andre kollegaer i lokalsamfundet. Det opbygger kapaciteten i Senegal og kommer lokalbefolkningen til gavn, også efter Africa Mercy er sejlet fra Dakar.

Fokus på landets fattigste
Til trods for at Senegal på mange måder har et solidt sundhedssystem, er der stadig et stort behov for den gratis service, Mercy Ships tilbyder i form af lægehjælp, operationer og kapacitetsopbygning. Det gælder særligt i de små landsbyer og mere fattige områder udenfor de store byer, hvor omtrent halvdelen af Senegals 15,4 mio. indbyggere bor og har begrænset adgang til livsnødvendig sundhedshjælp. Senegals præsident og landets sundhedsminister har udtrykt ønske om, at Mercy Ships netop fokuserer på patienter udenfor hovedstaden Dakar, og 75 % af patienterne vil komme fra Senegals 13 lokale regioner.

Et bedre Senegal skal spire frem
”Vi er glade for at kunne vende tilbage til Senegal. Sammen med den siddende regering og lokale sundhedsfaglige ressourcepersoner er det vores mål at reducere antallet af patienter, der oplever, at basale sygdomme bliver livstruende. Vi vil øge muligheden for, at flere får adgang til rettidig og professionel behandling. Det er et problem i Senegal – særligt blandt den fattige del af befolkningen. Det er et langt sejt træk, og derfor støtter vi landets ledere i at udvikle en national sundhedsplan som led i regeringens planer om, at et bedre Senegal skal spire frem,” siger Ulla J. Holst, Generalsekretær i Mercy Ships Danmark.