fbpx
Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:
Sådan oplever jeg arbejdet på hospitalsskibet

Sådan oplever jeg arbejdet på hospitalsskibet

Karen Chan fra København har siden september arbejdet frivilligt ombord på Africa Mercy i Cameroun, som farmaceut. Vi har stillet hende fem spørgsmål.

Hvad var din motivation for at tage afsted?
Jeg er farmaceut og har før arbejdet frivilligt i Tanzania med kapacitetsopbygning og optimering af sundhedsuddannelse. Dér oplevede jeg, hvor stor gavn udviklingsarbejde gør og hvor højt min indsats blev værdsat af de lokale samarbejdspartnere. Da jeg hørte om arbejdet på Mercy Ships hospitalsskib, var jeg ikke et sekund i tvivl om at dette ville jeg. Jeg ville gerne være med til at give håb og helbredelse og bidrage til, at nogle af verdens fattigste, der har allermest brug for det, kan få adgang til gratis behandlinger.

Hvad laver du?
Som farmaceut på hospitalets apotek står jeg for at sikre, at der er den nødvendige medicin til rådighed hver eneste dag, både til de daglige operationer og til efterbehandling af patienterne på de forskellige afdelinger. Jeg går stuegang med kirurger og sygeplejersker på de forskellige afdelinger for at følge med i patienternes forløb, og sikre at den medicinske behandling for den enkelte patient er optimal. Når jeg har vagtkaldet, står jeg til rådighed 24/7 for at hospitalet altid kan få adgang til medicin. Det betyder, at jeg til tider bliver vækket midt om natten og skal være klar til at hjælpe og kunne svare på spørgsmål, der relaterer sig til de mange forskellige lægemidler.

Hvad har været din største oplevelse?
Det er en utrolig stor oplevelse for mig at arbejde sammen med dygtige kirurger og frivillige, kompetente mennesker fra forskellige nationer verden over. Uanset om man arbejder på hospitalet, i maskinrummet eller i køkkenet, har alle dedikeret deres ressourcer og ikke mindst deres tid og kompetencer på at arbejde sammen for en fælles mission: at helbrede fattige syge. Det rører mig meget at se, hvordan en patient, der før havde en kæmpe ansigtstumor på størrelse med en håndbold og som dækkede for selve ansigtet, kan blive forvandlet til at se normal ud igen og genvinde selvværdet og livskvaliteten.

Er der noget der har overrasket dig?
Det, der har overrasket mig på en meget positiv måde, er hvor tæt et forhold man som medarbejder har til de enkelte patienter. Der foregår mange ting og der er meget liv på hospitalet her i forhold til derhjemme. Fokus er at skabe relationer med patienterne og få dem i godt humør. Mens vi arbejder, synger vi sammen med patienterne ofte akkompagneret med højlydte bongotrommer og perkussions mellem hospitalssengene. Jeg kan være i gang med at gennemgå patienternes medicinering, mens der i baggrunden finder klangspil sted, hvor patienterne er musikerne. Vi beder også en bøn sammen med de patienter, der har lyst til det, især lige inden de går ind til operation. Når patienterne bliver raske, bliver de fejret. De kvindelige fistula-patienter danser og optræder i deres pragtfulde farverige kjoler og et optog på hospitalsgangen er ikke et sjældent syn.

Vil du anbefale andre at arbejde for Mercy Ships?
Det er en spændende oplevelse for mig rent personligt, samtidig lærer jeg også rigtigt meget fagligt. Det er nogle helt andre sygdomme og behandlinger jeg møder her end hvad jeg er vant til at høre om derhjemme. Det er bestemt ikke sidste gang, at jeg vil arbejde for en så organiseret og professionel organisation som Mercy Ships. Jeg kan kun anbefale andre, der både har lyst, kompetencer og mod til også at komme om bord, for at gøre en forskel.