fbpx
Spring menu over og gå til indholdVend tilbage til forsidenGå til vores guide for tilgængelighedNæste indlæg: Forrige indlæg:
Strumapatienten, der drømte om at finde kærligheden

Strumapatienten, der drømte om at finde kærligheden

Under det farverige tørklæde var Dienabou tynget af en massiv struma. Den havde vokset sig større og større gennem de sidste 18 år – i mere end halvdelen af sit liv havde Dienabou båret strumaen uden at få behandling. Strumaen var det første øjet faldt på, når man så hende. Den fik hende til at føle sig som en fange i egen krop, indespærret af den enorme skjoldbruskkirtel.

Bag strumaen var mennesket Dienabou. Hun frygtede, hvad folk tænkte om hende og bar flere lag tøj og tørklæder for at skjule sig. Hun drømte om at finde kærligheden, men turde ikke tro på, at en kvinde med hendes udseende nogensinde ville møde en mand, der kunne elske hende og ville stifte familie med hende.

Klumpen ødelagde hendes drøm
Det startede som en lille klump på hendes hals, og langsomt voksede klumpen sig større. Med tiden blokerede strumaen stadigt mere af Dienabous luftveje. Den forårsagede smertefulde hosteanfald og meget besværet vejrtrækning.

Dienabous tilstand var en stor hindring for, at hun kunne skabe det liv, hun ønskede. Hun forsørgede sig selv ved at arbejde i et cykeludlejningsfirma. Hun ville gerne uddanne sig til syerske og drive sin egen forretning, men med en struma, som begrænsede Dienabous mobilitet og gjorde det svært for hende at bevæge hovedet, syntes den drøm ude af syne.

Håbet sejlede ind med Africa Mercy
Dienabou blev fyldt af håb, da Mercy Ships kom til landet. Med ét begyndte hun at forestille sig, hvordan livet ville se ud efter en gratis struma-operation. Hun fokuserede ikke på den fysiske smerte, hun kunne slippe for. ”Jeg bliver sat fri”, sagde hun simpelthen og begyndte at smile. For første gang i sit voksne liv skulle hun ikke længere gemme sig bag flere lag tøj og tørklæder.

Dienabous struma blev fjernet på Africa Mercy. Det skete i en operation, som krævede fire bloddonere. Heldigvis har hospitalsskibet en ”omvandrende blodbank”, idet besætningsmedlemmer om bord altid er er parate til at donere blod til patienter, der har brug for det.

”Hun fik mit blod”
Det var den frivillige vagtlæge Kathleen, som tog sig af Dienabou både før og efter operationen: ”Det var sådan en velsignelse at tage sig af Dienabou inden operationen. Hun var så taknemmelig! Jeg forberedte hende på, hvad der skulle ske under operationen og fortalte, at det kunne blive nødvendigt med en blodtransfusion. Efter operationen var jeg så glad for, at det var mit blod, hun havde fået,” fortæller Kathleen.

Da Dienabou havde fået fjernet strumaen, skulle man tro, hendes største drøm var at blive syerske. Men nej. Hendes største drøm er at finde kærligheden.

Dienabou før og efter strumaoperationen.

Din støtte giver mening.
Du kan nemt hjælpe mennesker som Dienabou her

Læs her historien om anæstesisygeplejersken Dorte Søderberg fra Odense, som i fire uger på Africa Mercy hjalp flere strumapatienter som Dienabou.